Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ?

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα άτομα με αναπηρία μπορούν να περιθωριοποιηθούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί παράγοντες:

  • Έλλειψη προσβασιμότητας: Τα φυσικά εμπόδια, όπως οι σκάλες ή οι στενές πόρτες, μπορούν να εμποδίσουν τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους ή να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση αποκλεισμού και περιθωριοποίησης.
  • Αρνητικές στάσεις και στερεότυπα: Τα άτομα με αναπηρία μπορεί να αντιμετωπίσουν αρνητικές στάσεις ή στερεότυπα που μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην ένταξη. Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρηθούν ως λιγότερο ικανοί ή λιγότερο ευφυείς ή ως βάρος για την κοινωνία. Αυτές οι στάσεις μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένες και να διαιωνίζονται συνέχεια.
  • Οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτήματα: Τα άτομα με αναπηρία μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτήματα που μπορούν να συμβάλουν στην περιθωριοποίηση. Μπορεί να αγωνίζονται να βρουν εργασία ή στέγαση, να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον χώρο εργασίας ή σε δημόσιους χώρους και να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση ή την υγεία.
  • Έλλειψη εκπροσώπησης : Τα άτομα με αναπηρίες μπορεί να μην εκπροσωπούνται σε θέσεις εξουσίας. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ικανότητά τους να υποστηρίζουν τις δικές τους ανάγκες και παραμερίζουν τις εμπειρίες και τις προοπτικές που έχουν.
(Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να ενισχύσουν ο ένας τον άλλον. )





ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΑΛΟΤΕΡΗ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στο κοινωνικό τους περιβάλλον και οι ανάγκες τους μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της αναπηρίας τους. 

Μπορούμε ολοί μαζί να:

  • Σεβαστούμε την ατομικότητά τους: Κάθε άτομο με αναπηρία είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ικανότητες, ενδιαφέροντα και προκλήσεις. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε την ατομικότητά τους και να αποφεύγουμε να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις δυνατότητές τους.
  • Προσφέρουμε υποστήριξη και στέγαση: Τα άτομα με αναπηρίες μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη και στέγαση για να συμμετέχουν πλήρως σε κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως ράμπες αναπηρικών αμαξιδίων, διερμηνείς νοηματικής γλώσσας ή βοήθεια σε εργασίες όπως η μεταφορά αντικειμένων. Η προσφορά υποστήριξης και διαμονής μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται και τους εκτιμούν.
  • Εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας: Η εκμάθηση για διαφορετικούς τύπους αναπηριών μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις εμπειρίες των ατόμων με αναπηρίες. Παρέχουμε έτσι μια καλύτερη υποστήριξη και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.
  • Ενθαρρύνουμε την ένταξη τους: Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς σημαίνει ότι όλοι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και εκτιμημένοι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως προσβάσιμους χώρους, γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς και ευκαιρίες για συμμετοχή. Όταν τα άτομα με αναπηρία αισθάνονται ότι περιλαμβάνονται, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άνετα και να ασχολούνται.
  • Υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους: Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην ίση μεταχείριση και τις ευκαιρίες, και είναι σημαντικό να υπερασπίζουμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως η συνηγορία για προσβάσιμες μεταφορές ή η υποστήριξη πολιτικών που προωθούν την ένταξη.

(Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι άτομα με τις δικές τους μοναδικές ανάγκες και εμπειρίες. Προσφέροντας υποστήριξη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους, μπορουμε να τα βοηθήσουμε να αισθάνονται ότι έχουν αξία και συμπεριλαμβάνονται στο κοινωνικό τους περιβάλλον.)

Ας δουμε και ένα σχετικο βίντεο που δείχνει την προσαρμογή και την αντιμετώπιση ενός παιδιού με κινητικά προβλήματα στο σχολείο:

 


Αυτό το άρθρο συντάχθηκε με την βοήθεια του Chat-gpt chatbot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου